Autofiscaliteit

Zoals u alvast wel heeft vernomen zullen er de komende jaren drastische maatregelen worden genomen inzake de fiscaliteit rond bedrijfswagens. Ook wij bij Dhoore Accountant zijn ons hiervan bewust hebben daarom onze eerste bedrijfswagen hiervan alvast op voorzien.

Wij hebben geïnvesteerd in deze Mercedes A250e om volgende redenen:
– Door de gecombineerde uitstoot van 32g/km betalen wij het minimum aan voordelen alle aard voor een bedrag ter waarde van 1.370,00 euro op jaarbasis.
– Door deze lage uitstoot kunnen wij de kosten van zowel brandstof als onderhoud voor 100% fiscaal in aftrek brengen als beroepskost.
– Door de lage uitstoot ondervinden wij geen beperking van de stijgende lage emissie zones die dit land ons oplegt. 

En wat verandert er nu voor u als ondernemer?

auto 1

Eenmanszaken:
In uw eenmanszaak verandert er enkel het percentage van de kosten die u in aftrek mag nemen, sinds 2020 zijn wij verplicht deze berekening te maken op basis van een “gram formule” met een minimum van 50% fiscale aftrekbaarheid van uw beroepskosten. deze manier van werken zal aangehouden worden tot 2023. 
Tussen 2023 en 2027 zullen we de zogenaamde tussenperiode ingaan waarbij de fiscale aftrekbaarheid van uw wagen stilaan herleid zal worden naar 0% en dit voor alle kosten. na 2027 zullen enkel nog 100% elektrische wagens fiscaal ingebracht kunnen worden.

Vennootschappen:
Geniet u als bedrijfsleider van een personenwagen dan verandert er voor u niet enkel de fiscale aftrek van uw beroepskosten maar ook een serieuze stijging t.a.v. uw voordelen alle aard.
Vanaf September 2021 zijn wij verplicht rekening te houden met de WLTP uitstoot van uw wagen, deze ligt meestal een stuk hoger dan de NEDC waarde.
Zowel uw VAA als uw fiscale aftrekbeperking worden berekend aan de hand van de zogenaamde “gram formule” die rekening houden met deze Co2 uitstoot.

De stijging van uw VAA zal u wellicht enkel voelen in de personenbelasting indien u met een vervuilende wagen rijdt, deze VAA wordt namelijk belast als zijnde een inkomen uit de vennootschap met een minimum van 1370 euro per jaar voor boekjaar 2021.

Laadpalen:
Verder heeft de regering laten weten dat zowel u persoonlijk als bedrijven aangemoedigd zullen worden om een laadpaal te laten installeren op een semi publieke plaats.

Persoonlijk:
Indien u als persoon een laadpaal laat installeren kan u tot 45% van de kostprijs (met een maximum van 1500€) inbrengen in uw personenbelasting. Let op! Deze paal moet wel beschikbaar zijn voor andere gebruikers dan enkel uzelf, wel mag u hiervoor een vergoeding aanrekenen aan andere gebruikers. De laadpaal moet ook voorzien zijn van een slimme meter die kan aantonen dat de paal 100% groene stroom voorziet.

Ondernemingen:
Indien u als onderneming een laadpaal laat installeren op een semi publieke plaats dan is deze investering in 2022 voor 200% fiscaal aftrekbaar, in 2023 zou dit terugvallen naar 150%.
Ook hier geldt dat de laadpaal toegankelijk moet zijn voor iedereen die ervan gebruik wenst van te maken. Ook mag u hier een vergoeding voor vragen voor het gebruik van uw laadpaal.

LET OP: de hierboven vermelde info kan nog wijzigen en is nog niet gebonden aan een goedgekeurde wetgeving, wat wel zeker is, is dat er de komende jaren serieuze veranderingen zullen gebeuren binnen de wagenparken van bedrijven, een gewaarschuwd ondernemer is er 2 waard!

Heeft u vragen omtrent uw wagenpark? Of overweegt u om op  de korte termijn een bedrijfswagen aan te kopen? Neem dan zeker contact op met ons zodat wij u kunnen bijstaan in deze procedure!

Met vriendelijke groeten,

Team Dhoore Accountant

Delen:

Meer artikels...

Corona Steunmaatregelen

Tijdens de huidige situatie is het voor onze ondernemers niet enkel moeilijk op financieel vlak, maar ook op administratief vlak worden ze voor verdomde feiten gesteld om alle steunmaatregelen van nabij op te volgen en aan te vragen.

Lees verder...

Volledig digitaal met Yuki

Door gebruik te maken van ons boekhoudpakket Yuki hoeft u zich nooit meer zorgen te maken over het verliezen van documenten en is uw administratie altijd tot in de puntjes bijgewerkt.

Lees verder...

Contacteer ons